Ole ved computerJeg har, i samråd med Forretningsudvalget, besluttet at opdatere Visens Venners hjemmeside. Det er især to forhold, der har fået os til at træffe denne beslutning. For det første var den tidligere hjemmeside ret langsom og besværlig at vedligeholde, da man hele tiden skulle flytte rundt på indhold, fx. på forsiden, når der skete noget nyt. Der var heller ikke nogen god arkivfunktion. For det andet var den relativt dyr. Selve pakken er en begynderpakke til 19 kr. om måneden, men der var tilkøbt en backuppakke til 49 kr. om måneden og retten til at bruge hjemmesideprogrammet til 49 kr. om måneden. Det løb jo altsammen op. Det var Hans, der jo sidder som hunden på pengekassen, der gjorde os opmærksom på, at vi kunne forvente yderligere stigning.

Ud over at øve guitar, har jeg brugt coronatiden til at finde et godt alternativ til one.coms dyre løsning. Jeg valgte en gratis opensourceløsning, der har masser af muligheder. Det er et CMS (Content management system). For år tilbage var sådan et system så dyrt, at kun store virksomheder og professionelle webdesignere havde råd til det. Der er mange fordele ved CMS. Den største fordel er, at tilføjelsen af indhold ikke gør noget ved hjemmesidens struktur. Det lægger sig på plads næsten af sig selv, samtidig med, at man fx. kan have en dynamisk forside, der ændrer sig, når der er nyt. Man skal ikke sidde og oprette forsidehenvisninger til fx. nyheder eller anmeldelser. Det gør systemet af sig selv. Man kan være flere om at redigere hjemmesiden og forskellige brugere kan tilgå forskellige dele af den. Det er en stor fordel ved sygdom og fravær.
Indtil nu, har jeg omlagt tre hjemmesider til joomla (som systemet hedder).

Hvad sker der under opdateringen?
Der er mange funktioner og menuer, der ikke er oppe endnu - lige som der ikke er foregået en billedredaktion. I vil opleve, at menupunkter kommer og forsvinder igen. Det er fordi jeg tester dem. Nogle gange virker de ikke i første hug, andre gange ombestemmer jeg mig og strukturerer en undermenu anderledes, hvis jeg synes, den er for kompliceret eller på anden måde uhensigtmæssig.

Stabile menuer
Forsiden
Intern info
Kontakt og Lokalforeninger
Nyt
Er stabile. Det er her, I kommer ind i billedet. I bedes lige scrolle ned til jeres lokalforeningen og teste at kontaktoplysninger og links til blade og hjemmeside fungerer korrekt. På længere sigt er planen, at I selv skal kunne rette disse oplysninger, hvis de er uaktuelle. Det vender jeg tilbage til senere. Der er masser af dokumenter fra Landsmøder, regionalmøder m.v., der endnu skal oploades. Lige som vores arkiv af anmeldelselser, som er endog meget omfangsrigt. Det skal systematiseres, så alle anmeldelser gemmes med samme syntaks: Årtal/Kunstner/CD-titel så kan systemet finde ud af at sortere det på en hensigtsmæssig måde. Der er ikke nogen makro, der kan gøre alt dette, så derfor kommer det til at tage tid.
Vores hyggelige billedarkiv skal nok komme op igen. Det bliver dynamisk. D.v.s. som et lysbilledshow for hver begivenhed samtidig med, at man kan finde dokumenter, der omhandler den pågældende begivenhed. Men, men, men... Det kommer til at tage tid, så bær over med mig. I første omgang er det vigtigste, at kontaktinformationen virker, så folk udefra ikke ser en 404 page not found.

Sikkerheden
Backup og sikkerhed, er der moduler i systemet som sørger for. På nettet er der søgerobotter, der støvsuger hjemmesideindhold for alt hvad der ligner mailadresser. Det kan ikke lade sig gøre med vores hjemmeside. Ganske vist ligner vores mailadresser sig selv, men de er maskerede, så søgemaskiner ikke kan genkende dem. Jeg tjekker mit eget administrator password med et program - og udskifter det jævnligt, så hjemmesiden ikke hackes.

Nyt
Har I nyheder af fælles interesse for alle viseforeninger eller hjemmesidekiggere, så kontakt mig, så der hele tiden sker noget under punktet "Nyt" også dette punkt er det meningen, at I på længere sigt selv skal kunne vedligeholde. Det kan fx. være billeder, et debatindlæg eller, hvis I har fået en virkelig godt ide, andre foreninger kan have glæde af.

Skriv til mig
Spørgsmål, kommentarer, ideer til