Af: Holger Bjørnholt-Fink
Spændende! Nyskabende! Overraskende!
Ovenstående er ikke for meget til at beskrive det nyeste cd udspil fra den danske folkemusikgruppe Phønix. Phønix har altid været eksperimenterende og ude på at søge nye udfordringer, og man må sige, at det i den grad er lykkedes på denne cd. Hvis nogen tidligere ville prøve på at bilde denne anmelder ind, at kinesisk og dansk folkemusik kunne komme til at gå hånd i hånd, ville jeg have afvist tanken, men det er netop dette forhold, der på smukkeste vis er lykkedes for Phønix og den kinesiske guzheng virtuos SangKa.
Hendes harpelignende instrument, guzheng’en, et over 2500 år gammelt traditionelt kinesisk instrument, har en meget fin og sprød klang, som klinger smukt sammen med Jesper Vinthers harmonika og Anja Præsts klarinet med understøttelse af Jesper Falchs suveræne slagtøjsspil. Karen Mose har til lejligheden lært sig et par folkesange (på kinesisk!) udover hendes sædvanlige fine danske vokalarbejde. Hun spiller derudover keyboard som støtte for de øvrige instrumenter. Bassen varetages af Anja Præst på basklarinet, og hun har derved en dobbeltrolle både som solist og bassist i gruppen. Musikken er – som titlen antyder – groovy, som det jo hedder på moderne dansk. Men den er mere end det. En ting er selve eksperimentet. Den slags er der før kommet spændende og eksperimenterende musik ud af uden, at det er blevet specielt høreværdigt.
Det er heldigvis ikke tilfældet her. Instrumenterne spiller som nævnt smukt sammen og musikken er både eftertænksomhedsskabende og følelsesudtrykkende. Et mere end høreværdigt resultat.
Go’ Danish Folk Music. GO1017